Ulaganje u regionu Srednje i Istočne Evrope: Izveštaj o M&A aktivnostima 2022. / 2023.

Početak 2022. godine najavio je turbulentnu godinu kako za evropsko, tako i za globalno tržište, otkako je Rusija 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Trendovi koji su već bili u igri 2021, rastuća inflacija i viši troškovi zaduživanja uveliko su pojačani. Rat je pokrenuo šokove u snabdevanju, posebno na veleprodajnom tržištu gasa.

U međuvremenu, nametanje ekonomskih sankcija Rusiji dodatno je zakomplikovalo transakcijsku aktivnosti i realizaciju kupoprodaje društava. U tom kontekstu, uska grla u lancu snabdevanja, nedostatak radne snage i uticaj pandemije nastavili su da usporavaju rast.

Smatra se da su transakcijski uslovi izazovniji nego ikada. Ipak, kao što naš izveštaj otkriva, negativan uticaj na aktivnosti spajanja i preuzimanja u regionu srednje i istočne Evrope, bio je puno manje izražen nego što su se mnogi u početku pribojavali. Zapravo, s izuzetkom 2021, koja je bila donekle neuobičajena rekordna godina za spajanja i preuzimanja, broj transakcija i njihova ukupna vrednost u 2022. godini dosegli su novi vrhunac u srednjoj i istočnoj Evropi.

Preuzmite izveštaj

Ključne stavke:

  • U CEE regionu registrovano je 846 transakcija s ukupnom vrednošću od 38.9 mlrd. €/EUR
  • Vrednost transakcija zabeležena u CEE regionu 2022. godine je veća od bilo kojeg ukupnog godišnjeg iznosa, osim onog koji je objavljen2021. godine, premašujući 38,6 mlrd. €/EUR iz 2016.
  • Srednja i istočna Evropa nisu bile jedine koje su se suočavala s problemima spajanja i preuzimanja. Svi delovi sveta su bili pogođeni, čak su i razvijene ekonomije zapadne Evrope i Severne Amerike pretrpele oštrije padove godišnjeg broja transakcija i vrednosti.
  • Srednja i istočna Evropa i dalje snažno privlači međunarodna ulaganja. Ukupan udeo transakcija spajanja i preuzimanja u regionu koje uključuju prekogranične investitore porastao je na 64% u 2022. godini, što je 4% više u odnosu na prethodnu godinu i tako najveći udeo od 2015. godine.
  • Posebno je zanimljiv interes investitora za Adria region (Slovenija, Srbija, Hrvatska, BIH, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Kosovo) gde je bilo skoro 40 velikih transakcija s vrednošću iznad 5 miliona EUR. Posebno se ističe ulaganje Entain Grupe u kupovinu Supersporta, što je ujedno i jedna od 10 najvećih transakcija u CEE regionu.
  • Aktivnosti u području private equity-a su oslabile nakon rekordnog broja transakcija u 2021. godini, s padom broja transakcija od 31% na godišnjem nivou. Vrednost je još više pala, za 66%, s ukupnom vrednošću od 3,4 milijarde eura u 2022. u poređenju sa 9,9 milijardi eura prethodne godine.
  • Broj transakcija u 2022. održao se izuzetno dobro prema istorijskim standardima. Broj ulaganja private equity-a u 2022. i dalje je jedan od najvećih zabeleženih u srednjoj i istočnoj Evropi, s ukupno 97 transakcija, što je zasenilo bilo koji godišnji iznos između 2015.-2020.

Region nastavlja da nudi kvalitetne prilike za konsolidaciju malih i srednjih preduzeća u industrijama koje sežu od zdravstva i turizma (ponekad zajedno) do proizvodnje i tehnologije. Ovo je uglavnom slučaj i po pitanju porodičnih firmi, gde se u narednih par godina očekuje veliki broj investicionih prilika.

2023. će sigurno biti godina puna izazova. Ali nasuprot tome su kvalitet poslovanja u regionu, kreativnost preduzetnika i kontinuirana podrška instrumenata Evropske Unije za otpornost i oporavak, koji je vredan više od 100 milijardi eura, a namenjen je 12 zemalja srednje i istočne Evrope koje su članice EU. Ovo, kao i zdravi temelji CEE regiona, sugerišu da postoje dobri razlozi da budemo relativno optimistični u pogledu godine koja je pred nama.