Intervju sa praktikantom Todorom Nenadovićem

Mazars mi je pružio novu perspektivu u svet finansija – praksa je bila izazovna; ali bih se ponovo vratio.

Mladi student četvrte godine Ekonomskog fakulteta Todor Nenadović prepun pozitivnih utisaka završava svoje dvonedeljno iskustvo na praksi u Mazarsu. Kaže nam da je bilo izazovno da radi stvari o kojima je samo slušao na fakultetu, ali pozitivna iskustva, divne kolege, i razumevanje zadataka koji su stavljeni ispred njega, su samo potvrdile da su finansije njegov životni poziv. Možda baš u Mazarsu, ko zna :)

Pomalo ubrzano, ispija svoju prvu jutrarnju kafu, sa ostalim Mazarcima u kancelariji u Beogradu, gleda da se uklopi i pokupi što je više moguće znanja za kratko vreme. Kaže nam da je sve ispite već položio na smeru Ekonomija i finansije i da mu je ostala samo praksa kako bi mogao da diplomira.

Moja trenutna ambicija je da se upišem na master program iz Kvantitativne analize, smer ekonomska analiza u biznisu i menadžmentu, na Ekonomskom fakultetu da usavršim svoje znanje pa sa završetkom programa da tražim posao.“ – kaže Todor.

Na pitanje kakve utiske nosi, šta je ono najvrednije što su dobio tokom dvonedeljne prakse, budući ekonomista odgovara: „Na praksi mi je bilo odlično. Dobio sam sasvim novu perspektivu nego što sam očekivao. Najvrednije što sam stekao u toku ove dvonedeljne prakse je radno iskustvo i kako stvarno stvari izgledaju na poslu. Najviše sam proveo vremena u sektoru za reviziju. Nisam još prošao sve sektore da vidim čime bi želeo tačno da se bavim, ali svakako bi planirao da se vratim još jednom na praksu u Mazars, ali ovaj put na malo duže vreme.“

Pitamo ga i koja je sve to znanja primenio na zadatke u Mazarsu?

„Zavisi konkretno od segmenta u kom sam dobijao zadatke. Gledajući da smer koji sam završio je uglavnom baziran na „opštem znanju“ iz ekonomije nije bilo toliko teško koliko sam očekivao da naučim i neke stvari koje sam radio, bar trenutno, iz oporezivanja i revizije“, kaže Todor.

Praktikant Todor Nenadović

Šta ti je bilo najizazovnije, a što najdraži zadatak?

Najizazovnije, konkretno, je bio taj prvi korak napred kad se susretneš sa sasvim novim stvarima koje nisi mnogo obrađivao u toko studija, ali bilo je zanimljivo za proširivanje sopstvenog znanja i sticanje radnog iskustva, kaže Todor i dodaje da mu je najdraži zadatak sve što je prošao tokom dve nedelje.

Za kraj smo ga pitali koji su mu planovi za dalje i da li bi preporučio kolegama koji su studenti praksu u Mazarsu – šta možemo da im ponudimo?

„Trenutni plan mi je da se upišem na master program na Ekonomskom fakultetu kako bih proširio svoje znanje. Preporučio bih praksu u Mazarsu svima. Kad je u pitanju šta da im se preporuči za to nemam konkretan odgovor, pošto veliki broj kolega je sa različitih smerova, ali nezavisno od toga ja bi im preporučio da probaju praksu ovde. Ovu ocenu dajem na osnovu ličnog utiska koji sam ovde stekao. Lično nisam radio na drugim mestima praksu, zbog vremenskih ograničenja oko fakulteta i privatnih razloga, ali na osnovu priče kolega kakve utiske su dobili u drugim firmama ili institucija u kojima su radili praksu, želeo bi da vidim da li bi ovde njima bilo drugačije“, zaključuje Todor Nenadović.