Procena vrednosti - računovodstvo, porezi i transferne cene čine vrednovanje ključnim aspektom carve-out-a

Tokom carve-out procesa, pitanje procene vrednosti se provlači na više nivoa. Sam proces delimično zavise od specifične motivacije samog sprovođenja projekta, međutim, u svim slučajevima se moraju zadovoljiti računovodstveni i poreski zahtevi. Mogućnosti vrednovanja s kojima se preduzeće suočava potencijalno mogu imati dugoročne posledice. Stoga je za uspešno sprovođenje carve-out-a nužno pravovremeno planirati ove aktivnosti.

Prilikom svakog izdvajanja potrebno je uzeti u obzir računovodstvene standarde kojima podležu sva  uključena društva, u skladu sa pravnom i ekonomskom strukturom transakcije. Pri tome se postavljaju pitanja:

  • Koji je najpoželjniji oblik izdvajanja - split-off, split-up ili spin-off (ili nešto dugo) i koje su razlike u računovodstvenom tretmanu?
  • Šta entitet koji se izdvaja treba da evidentira kao naknadu za neto imovinu koju dezinvestira i kako to utiče na strukturu bilansa, kao i na finansijske obaveze?
  • Koja je ukupna vrednost (vrednost poslovanja), a koje su pojedinačne vrednosti (vrednosti imovine) po kojima subjekat stecatelj evidentira prenesene stavke? Da li se pojavljuje goodwill koji sticalac može koristiti u poreske svrhe?
  • Kakve su opcije računovodstvenog priznavanja dezinvestiranja - po fer vrednosti (priznavanje latentnih rezervi) ili po trenutnoj knjigovodstvenoj vrednosti (bez priznavanja latentnih rezervi)?
  • Ima li carve-out ikakve učinke na buduće testove umanjenja vrednosti koje bi trebalo unapred uzeti u obzir?

Nadalje, svako izdvajanje ima svoje poreske posledice (ili je deo poreskog planiranja), a kako bi se sprovelo vrednovanje istih, potrebno je preispitati:

  • Da li prodaja neto imovine pokreće poreski dobitak ili gubitak? Koliko je to značajno?
  • Postoji li mogućnost obračuna po fer ili knjigovodstvenoj vrednosti i u poreskom računovodstvu? Da li se mogu ove opcije ostvariti nezavisno od opcija koje predlažu računovodstveni standardi?
  • Hoće li današnja odluka uticati ili obavezati preduzeće na nešto u budućnosti?

Ako se preduzeće odluči na carve-out sa ciljem optimizacije poslovnih aktivnosti u postojećoj vlasničkoj strukturi, prilikom procene vrednosti, treba posvetiti pažnju pitanjima koja se tiču toga. U tom slučaju, metode vrednovanja i pretpostavke koje se primenjuju prilikom carve-out procesa,  moraju zadovoljiti zahteve računovodstvenih standarda i poreznih zakona vezanih za fer vrednosti.

Međutim, ako je primarni cilj carve-out-a olakšavanje prodaje ili izlaska iz dela poslovanja, najčešća pitanja su:

  • Koja je minimalna cijena koju treba tražiti? Koja je cena realna? Koja je maksimalna cena?
  • Šta će se promeniti nakon odvajanja entiteta koji su predmet carve-out-a od postojećeg preduzeća? Hoće li se izgubiti sinergije? Kako će izgledati struktura troškova samostalne jedinice? Kako sve ove tačke utiču na procenu vrednosti preduzeća?

“Dobavljači automobila prolaze kroz značajne procese restrukturiranja. Neki imaju problema zbog usredsređenosti na električnu mobilnost. Ako nisu deo lanca snabdevanja za električna vozila, onda će u narednim godinama imati velikih problema, a velike kompanije će čak možda morati razmisliti o izdvajanju delova poslovanja koji će u budućnosti postati nevažni.“ - Christian Back, Partner,  Mazars

Procena vrednosti

Procena vrednosti preduzeća glavna je osnova za dovođenje navedenih razmatranja do zadovoljavajućeg zaključka. Međutim, objektivni pogled na vrednost preduzeća samo je jedan od elemenata u procesu donošenja odluka. Presudnu ulogu imaju individualna, odnosno subjektivna razmišljanja prodavaca (ili pak potencijalnog kupca). Zbog toga, sama procena vrednosti preduzeća postaje složenija, zahteva opsežnije informacije i pretpostavke. U tom slučaju metode poput analize scenarija mogu biti korisne.

Nadalje, Menadžment može tražiti i mišljenje eksternog stručnjaka u vezi s kupoprodajnom cenom, na primer u odnosu na mišljenje vlasnika ili nadzornog odbora. U vezi navedenog, često se angažuju finansijski savetnici koji izdaju mišljenje o pravičnosti utvrđene naknade. Procena vrednosti koja uzima u obzir sve relevantne pretpostavke preduslov je za ekonomski uspešnu transakciju.

Detalji su u podacima

Prilikom vrednovanja subjekta carve-out procesa, zanemarujući posebne zahteve vrednovanja koje nalažu računovodstveni standardi, poreski zakon ili neki drugi spoljni zahtevi, veliki izazov leži u praktičnom sprovođenju, u kontekstu dostupnosti istorijskih i prognoziranih finansijskih podataka  vezanih za jedinicu koja je predmet carve-out procesa. Obzirom da zbog prethodne inkorporiranosti s drugim poslovnim jedinicama, unutar postojeće strukture izveštavanja uglavnom ne postoje zasebne finansijske informacije za poslovnu jedinicu koja je predmet izdvajanja, finansijske informacije se moraju retroaktivno sastaviti za istorjiski period.

U tom kontekstu, bitna pitanja raspodele pojavljuju se ako postoje transakcije između izdvojene jedinice i ostalih povezanih preduzeća, ali i u slučaju kada određene iste resurse dele različite poslovne jedinice. Tek nakon što se ti finansijski podaci uspešno razdvoje, odnosno alociraju na jedinicu koja je predmet izdvajanja, može se napraviti pouzdana procena vrijednosti. Zbog toga je pravovremeno pokretanje carve-out procesa u kontekstu finansijskog izveštavanja od presudne važnosti. Ovo nije bitno samo zbog utvrđivanja vrednosti samog preduzeća, već i zbog činjenice da je to najčešće glavni fokus due diligence analiza, koje će potencijalni kupci sprovoditi. Ukoliko ovi podaci budu netransparentni, kod kupaca se može pojaviti povećan nivo nesigurnosti i nepoverenja, što posljedično može rezultirati gubitkom same vrednosti.

Takođe, u celokupnom procesu moraju se uzeti u obzir učinci Covid-19 pandemije, jer ona definitivno ima značajan uticaj na ključne parametre koji utiču na procenu vrednosti preduzeća. Konkretno, verodostojna projekcija, koja je temelj svake procene vrednosti preduzeća, predstavlja velike izazove za preduzeće i same procenitelje. U tom kontekstu, moraju se uzeti u obzir sve makroekonomske posledice Covid-19 pandemije koje imaju uticaj na subjekat vrednovanja. Navedeno se može postići samo ako se, osim pripreme istorijskih finansijskih podataka za izdvojenu jedinicu, pravovremeno posveti pitanju planiranja carve-out procesa.

Ovaj članak je deo niza kratkih članaka o uspešnom rešavanju problema. Ostali članci su:

Želite da znate više?