Ljudski faktor – informiši, uključi i osnaži!

Kako bi carve-out proces bio uspešan, nužno je posvetiti pažnju određenim strukturnim i kadrovskim pitanjima. Takođe postoje određena pitanja vezana za upravljanje promenama, kao i zakonskim odrednicama o zapošljavanju koja treba uzeti u obzir.

Upravljanje promenama

Poznato je da je spajanje dve nepovezane organizacione jedinice u jednu izuzetno izazovno, međutim još je teže razdvojiti dugogodišnje, blisko povezane celine.

Uspešnost celokupnog procesa uveliko zavisi od toga u kojoj meri je menadžment pripremio svoje zaposlene na nadolazeće promene, kao i koliko je otvoreno komunicirao s njima o istima. Primarni cilj je zadržati ključne kompetencije zaposlenih kako bi se poslovanje nastavilo u dobrom smeru.

Bez obzira koji je cilj carve-out-a, objavljivanje odluke o istom zasigurno će izazvati veliku nesigurnost među zaposlenima. Stoga takav proces, posebno u ranim fazama, zahteva snažne i promišljene lidere. Takođe, važno je pravovremeno i transparentno pružiti sveobuhvatne i precizne informacije kako se ne bi ugrozilo poverenje zaposlenih, i kako bi se stekla i zadržala njihova lojalnost u vremenima promene.

Zanemarivanjem ovog važnog aspekta, menadžment rizikuje gubitak ključnih zaposlenih. Zato se prilikom komuniciranja sa zaposlenima poruke moraju iznositi jasno i dosledno, bez obzira na kanal komunikacije (individualni razgovori, timski sastanci, video pozivi ili komunikacije putem e-maila). S obzirom na to da je carve-out obično vrlo složen proces koji može potrajati više godina, otvorena i jasna komunikacija bitna je kontinuirano tokom celog procesa.

Druga važna odrednica uspešne transformacije je uključivanje zaposlenih. Oni moraju dobiti osećaj da su važan element procesa izdvajanja, kao i da će i sami uživati koristi istog ukoliko sve prođe po planu. Ne treba podcenjivati važnost ovog pitanja jer postoji mogućnost značajnih problema ukoliko zaposleni ne shvate svoju ulogu i ne preuzmu deo odgovornosti u samom procesu.

Konačno, mora se na pragmatičan i profesionalan način osigurati da zaposleni novostvorene organizacije mogu brzo i sigurno delovati u novom okruženju. Potrebno im je pružiti sve potrebne alate, kao i obuku za što brže upoznavanje s novim strukturama, procesima i sistemima.

„Problemi u automobilskoj industriji i dalje postoje zbog krize Covid-19. Zaposleni još uvek imaju ugovore o radu na određeno vreme, a kapaciteti nisu u potpunosti iskorišćeni zbog nedostatka poluprovodnika.“ - Christian Back, Partner, Mazars

Treba ići u korak sa zakonom

Osim na moral, predanost i angažman osoblja, carve-out takođe utiče na status zaposlenja onih koji se nalaze u jedinici koja se izdvaja. Pre izrade planova, bitno je razmotriti implikacije zakona o zapošljavanju, kao i celokupnu poslovnu situaciju kompanije. Ključne stavke o kojima treba voditi računa su:

  • Koji će se zaposleni dodeliti jedinici koja se izdvaja?
  • Šta je sa indirektnim zaposlenima (uprava, administracija i sl.)?
  • Da li će izdvojena jedinica pripadati pravnoj osobi od koje se izdvaja ili će sama činiti pravnu osobu?

Pitanja koja se odnose na prenos poslovanja, vezana za carve-out koji proizlazi iz procesa prenosa imovine ili iz procesa konverzije (npr. spin-off ili split-off), moraju se prethodno pažljivo formulisati i razjasniti, kao i proceniti pravne posledice. Ono u velikoj meri zavisi od toga da li će zaposleni za koje je odlučeno da će pripasti izdvojenoj jedinici biti odmah dodeljeni novoj pravnoj osobi (a samim time i dobiti novog poslodavca) ili će ostati kod stare.

U svakom slučaju, bez obzira o kakvoj vrsti transfera je reč, važno je da zaposleni na koje se to odnosi budu u potpunosti informisani, u skladu sa svim zakonskim zahtevima. Ako nije sigurno hoće li se zaposleni automatski premestiti, možda će biti potrebno dogovoriti sporazume o prenosu s takvim zaposlenima. Također, treba razmotriti regulativne odredbe vezane za takve situacije.

Ukoliko je reč o transferu, treba obratiti pažnju i na pitanja poput: Primenjuju li se isti korporativni ugovori na novu pravnu osobu ili se primenjuju neki drugi ugovori? Hoće li se nastaviti sa primenom trenutnih kolektivnih ugovora ili se sada primenjuju neki drugi ugovori? Da li je potrebno napraviti poređenje između različitih propisa kako bi se utvrdilo koji su pogodniji za zaposlene?

Odgovori na ova pravna pitanja mogu biti od presudnog značaja prilikom donošenja odluke da li je carve-out najbolja strateška opcija ili nije.

Ovaj članak je deo niza kratkih članaka o uspešnom rešavanju problema. Ostali članci su:

Želite da znate više?