IT infrastruktura - planirajte, radite, proveravajte, delujte

Savremeni IT sistemi obično su standardizovani, usklađeni i optimizovani u svim poslovnim područjima. Ne samo da imaju vitalnu funkciju podrške celokupnog sistema, već i pomažu u oblikovanju i povezivanju organizacione jedinice i poslovnih procesa od početka do kraja kroz sve veće nivoe digitalizacije i automatizacije. Kao rezultat toga, informatička infrastruktura će odigrati ključnu ulogu tokom carve-out procesa pa ju je potrebno pažljivo planirati, pratiti i upravljati njome kako bi transformacija bila uspešna.

Najvažnije IT pitanje koje se javlja tokom carve-out procesa jeste kako efikasno, efektivno i sa što manje uticaja na svakodnevno poslovanje izdvojiti odabranu organizacionu jedinicu iz postojeće IT infrastrukture. To naravno zahteva visok nivo stručnosti i razumevanja.

Praksa je pokazala da je klasični model „planiraj - radi- proveri - deluj“ najbolje rešenje.

Planiraj (Plan): Počnite tako što ćete sprovesti detaljnu procenu trenutnih poslovnih procesa, uključujući i s njima povezane IT aplikacije i informacione objekte.

Radi (Do): Zatim uporedite ocenjeno stanje s onim što planirate za novi entitet.

Proveri (Check): Poređenje će istaći ono što je potrebno učiniti kako bi se osigurao uspešan nastavak poslovanja uz ispunjenje postavljenih ciljeva carve-out-a. Time će se skrenuti pažnja na međuzavisnost dva sistema i na potrebne mere za uspešno razdvajanje.

Deluj (Act): Ove se radnje zatim implementiraju za vreme tekućih operacija. U ovoj fazi, izuzetno je važna bliska saradnja između IT-ja i ostalih sektora - posebno novog entiteta. Povratne informacije dobijene kroz taj proces,  pomažu u smanjivanju negativanih uticaja na trenutno poslovanje.

"Automobilska industrija uveliko otkriva da je proizvodnja električnih vozila lakša od proizvodnje vozila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem što će smanjiti proizvodne troškove i zahteve za osobljem." - Marco Ehlert, Partner, Mazars

Postoji veliki rizik da bi ceo IT sistem mogao zakazati ako se ovome pristupi tehnikom "velikog praska", odnosno ukoliko se iznenadno napravi velika transformacija. Takav pristup može imati štetan učinak na poslovne procese koje IT podržava. Nasuprot tome, agilni pristup može pomoći pri mitigaciji ovog rizika.

Pojedini IT segmenti (aplikacije, procesi, strukture ili podatkovni promet) prilagođeni su novoj organizacionoj strukturi malim, brzim i nisko rizičnim koracima. Poslednji korak uključuje potvrđivanje i, ako je potrebno, restrukturiranje i dokumentovanje novog IT okruženja izdvojenog entiteta.

Vrlo mali broj IT sektora će imati potrebna znanja, iskustva i resurse za samostalno sprovođenje carve-out procesa. Osim toga, vreme i budžeti za većinu IT sektora najčešće su dizajnirani samo za upravljanje tekućim operacijama i dobro uspostavljenim procesima. Stoga je preporučljivo da kompanije zatraže podršku i pomoć eksternih stručnjaka kako bi se uspešno sproveli ovi složeni procesi.

Ovaj članak je deo niza kratkih članaka o uspešnom rešavanju problema. Ostali članci su:

Želite da znate više?